четвртак, 31. мај 2012.

Ovseni hleb & namaz od maslina i oraha


Najveći problem u celoj ovoj priči  je šta jesti za doručak ili večeru.





Problem br. 1 bio je naravno njegovo veličanstvo HLEB. Dozvoljen ječmeni, ovseni, raženi ali bez kvasca i bez dodatka pšeničnog.





Lep je dok je topao.

Potrebno:

300 gr. ovsenog brašna
1 kašika maslinovog ulja
domaći kvasac (3 kašike ovsenog brašna zamutiti u 150ml vode - da bude malo gušće nego za palačinke, pa ostaviti pokriveno 24 sata na sobnoj temperaturi)
1/2 kafene kašičice kalijumove soli



Zamesiti testo od navedenih sastojaka i pustiti da odmori na toplom 2 -3 sata.




Rernu zagrejati na 200 C i unutra staviti manju šerpicu sa vodom. Pleh podmazati i posuti brašnom pa staviti formirani hleb koji ste malo nauljili i posuli suncokretovim semenkama.  Staviti plehčić sa hlebom u rernu i peći oko 45 min.
 
 
 

Priznaćete da obećava ovako  na izgled. Doduše i pojeo se :)  ali sam se jako obradovala kada sam u biošpajzu pronašla hleb po našoj meri : ovseno brašno, voda i morska so.
Dakle, jedna briga manje, što ne znači da više neću mesiti, ipak domaće je domaće.


NAMAZ OD MASLINA I ORAHA

Masline su vrlo dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina i dobar izvor vitamina E. Čak 75% ukupnih masti čini oleinska kiselina, za koju se pokazalo da smanjuje nivo  holesterola. Zahvaljujući stabilnosti mononezasićenih masnih kiselina, masline imaju zaštitno delovanje na ćelije posebno u kombinaciji sa vitaminom E. 
Potrebno:
100 gr. zelenih maslina bez koštica
100 gr. crnih maslina bez koštica
100 gr. oraha
2-3 lista seckanog sremuša (2 češnja belog luka)
100 gr. oraha
1 kašika vode
kašičica limunovog soka (ne mora)
po potrebi malo prezli ( prepeći dozvoljeni hleb i samleti u seckalici)
morska so po potrebi (ja nisam solila jer su masline slane)




Priprema:

Sve sastojke izmiksati u blenderu i odložiti u frižider.

Poslužiti uz čaj.