уторак, 5. јун 2012.

Kinoa kao prilog ili salata


Kinoa je jedna od nutritivno najvrednijih namirnica koja sadrži proteine koji se lakše vare od proteina iz mesa i jaja.Kinoa sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina,dok ostale žitarice sadrže najviše tri.Kinoa je bogata dobrim nezasićenim mastima,a sadrzi manje ugljenih hidrata nego većina ostalih žitarica.Odličan je izvor gvožđa i ostalih minerala.

Dakle, vredi svaku paru koja se na nju potroši, s obzirom na njenu cenu. Božanstvenog mirisa i pri samom kuvanju a ukus... ovaj prilog ili salatu morate isprobati :)




Potrebno:

1 šolja od kafe kinoe
3 šolje vode
1/2 k.k. morske soli
1 kašika maslinovog ulja
4 iseckane crne masline
1 iseckan paradajz (bez semenki)
1 kafena kašičica limunovog soka
parmezan ili feta (dozvoljen punomasni sir)
so, mleveni biber, 
4 lista sremuša (2 češnja belog luka)




Priprema:

Vodu sa morskom soli pustiti da provri pa dodati kinou, smanjiti vatru i pustiti da vri 10 min. Procediti i staviti u činiju. Preliti je maslinovim uljem, dodati usitnjene masline, iseckan paradajz, iseckane listove sremuša, malo posoliti, pobiberiti, poprskati limunovim sokom. Blago promešati.Odozgo posuti rendanom fetom

Posluženo uz pečenog šarana i salatu od krastavca sa kiselim mlekom..

Par kašika ovsenog brašna pomešati sa 1 k.k. mlevenog sušenog paradajza, dodati ruzmarin, promešati. Svaku šniclu šarana uvaljati u smesu i pržiti na maslinovom ulju , ocediti na papiru za pečenje.