недеља, 24. јун 2012.

Prebranac sa lignjama

Jedan lep ručak



Potrebno za dve osobe:

300 gr. pasulja prebranca (dozvoljen beli i crveni)
2 glavice luka
2 paradajza
200 gr. očišćenih lignji
100 ml mleka
šaka kuvanog slanutka (lebleblije)
morska so, biber, lorvorov list

Priprema:

Pasulj ostaviti preko noći da se natapa u vodi, lebleblije takodje. Ujutru ih procediti i staviti da se zajedno kuvaju.. Baciti prvu vodu, naliti novom, dodati lovorov list i staviti ponovo da se kuvaju.
Za to vreme izdinstati dve glavice luka isećene na rebarca. Posoliti, pobiberiti (aleva paprika nije dozvoljena)
Očićenje lignje preliti sa 100 ml mleka i ostaviti 1 sat da odstoje prekrivene alu folijom.
Keramičku ili vatrostalnu posudu malo podmazati i staviti polovinu procedjenog pasulja i lebleblija pa preko njega  red dinstanog luka i na kolutove isečen sirovi paradajz pa ponovo pasulj i leblebije.. Preliti sa začinjenom čorbicom od kuvanog pasulja tek toliko da ogrezne i staviti u rernu da se zapeče oko 30 min na 220 C.




Lignje ocediti od mleka i peći na grilu dok ne dobiju lepu boju, 3-5 min. 

Preliv:

1 kašika maslinovog ulja
1/2 soka od limuna
prstohvat mešavine začina (origano, ruzmarin i bosiljak) ili po ukusu


Servirati prebranac uz lignje sa prelivom i galetom od raženog hleba (galete koristim umesto hleba)..