субота, 13. фебруар 2016.

Musaka od povrća


Odlična, lagana musaka u kojoj najviše dominira povrće. Pravljena u vreme hrono restrikcije prošle godine. Moram napomenuti da se nisam tako strogo držala hrono pravila što se tiče vremena koriščenja odredjenih namirnica pa sam ipak mršavila. Poštujem tri glavna pravila i dan danas: ujutro jedi kao car, u podne kao princ a uveče kao siromah. Meso ne u ogromnim količiniama, povrča što više i što više kretanja. Da ne zaboravim naravno hrono hleb koji sama pravim i jedem samo ujutro.



* primetićete krompir na slici, u pravu ste ali taj deo je bio namenjen drugim članovima porodice. Uvek sam se trudila da sebi ne pravim poseban ručak nego parola snadji se :)


Potrebno:

4 glavice luka
400 gr. melevenog junećeg
1/2 kg tikvica
1/2 kg svežeg paradajza
5 veza zelja/ blitve
1/2l paradajz soka (domaći bez šećera ili Gurman kupovni)
bosiljak, aleva paprika, kalijumova so, biber
kašičica maslinovog ulja ili kokosovog ulja
3 belanca

Priprema:

Izdinstati dobro luk dok ne postane staklast, (ja to radim na vrlo malo ulja uz povremeno dodavanje vode). Dodati meso, so, biber, alevu papriku. Dinstatiti oko 10 min, skloniti na stranu. Tikvicu očistitit, iseći na kolutiće, posoliti i pustiti da pusti vodu. Paradajz iseći na kolutiće, Zelje oprati i iseći ne previše sitno. Odgovarajući djuveč podmazati sa malo maslinovog ulja, pa redjati musaku: red tikvica, red mesa, red zelja, meso, na kolutove isečen paradajz, dok se sve ne utroši. Soku od paradajza dodati 200 ml vode i pustiti da provri, dodati bosiljak pa preliti musaku (treba da ogrezne u soku). Rernu zagrejati na 220C. Umutiti tri belanca pa i njih preliti preko musake, rasporediti ravnomerno kašikom. Peći musaku oko 20 min da se uhvati lepa korica od belanaca a potom pokriti folijom ili papirom za pečenje pa peći još pola sata na 180C.. 





Ko voli kelerabu može i nju iskoristiti umesto krompira.

Prijatno!