недеља, 23. април 2017.

Slani gluten-free hrono keks (Low FODMAP)




Ovaj keks je idealan za osobe koje su na hrono restrikciji, keto dijeti (rekstriktivni unos ugljenih hidrata  do 25gr.) kao i na Low-Fodmap režimu ishrane.


Potrebno za 25 keksića

100 gr. sirovog oljuštenog suncokreta
100 gt sirove golice
100 gr. pečenog lešnika
50 gr susama
50 gr lana
10 kašika ovsenog brašna
oko 300ml vode
120ml kokosovog ulja
10 zelenih maslina

Semenke samleti, masline i lešnik iseckati, dodati ovseno brašno, kokosovo ulje i vodu. Vodu dodajte po malo dok ne dobijete testo kao i za svaki drugi keks. Testo umotati u providnu foliju i ostaviti u frizider na 3 sata.

Uključiti rernu na 150C. (ventilator)

Izvaditi testo iz frižidera. Ukoliko je pretvrdo ili ako se kruni, dodati jos malkice vode. Uzimati po supenu kašiku testa, formirati kuglicu i staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Svaku kuglicu rastanjiti blagim pritiskom donjeg dela čaše (2dcl). Peći na 150C, 45 min. Izvaditi pleh iz rerne i ostaviti da se keksići ohlade.

Čuvati u limenoj kutiji obloženoj papirom za pečenje.

*Za one koji su na keto dijeti nutritivne vrednosti po jednom keksu su sledeće.
5 gr. ugljenih hidrata
dozvoljeno 5 krekera dnevno.






Prijatno!